Azbesztes pala helyére alumínium fedés

A családi házak mintegy 40 %-a sajnos ma is a jellegzetes szürke, kopott piros és bordós, környezetszennyező és erősen egészségkárosító azbesztes palával fedett. Jócskán akad tehát a tetőfedőknek feladat. A megrendelők gyakran nehezen hozzák meg a felújításról szóló döntést, aminek egyik fő oka a költség, a másik pedig hogy tetőről lekerülő veszélyes hulladéknak számító pala kezelésének szabályaival a legtöbben nincsenek tisztában. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha PREFA alumínium tetőt választunk az azbesztes pala helyére!

Folyamatos a tájékoztatás arról is Európában, hogyan kell kezelni például a tetőről lekerülő veszélyes hulladéknak számító palát, hiszen a szakmai szervezetek évek óta azon dolgoznak, hogy az élet még számos területén megjelenő azbeszt 2023-ra teljesen eltűnjön. A másik fontos kérdés, hogy vajon mi kerüljön a lekerülő fedés helyére. Tekintsük át, milyen előnyökkel jár, ha a számos fedőanyag közül házunkra környezetbarát alumínium fedés kerül a lebontott azbesztes palatető helyére.

Kezelje szabályosan a veszélyes hulladékot!
Viszonylag későn ismerték fel az azbeszt egészségkárosító hatását, de mára már bizonyos, hogy az a már beépített tetőszerkezetekben található anyag finom szemcséi a levegőben lebegve oszlanak el.
Sajnos sok esetben a szakemberek sem ismerik a megfelelő kezelés módját, ám jó tudni, hogy az azbeszt nem csak az egészségünkre nagyon veszélyes, de pénztárcánkat sem kíméli, hiszen nagy bírsággal járhat, ha valaki nem kezeli megfelelően a felújításkor keletkező törmeléket. Tonnánként több mint 500 ezer Forintot fizethetünk, így egy átlagos palatető súlyával, 2,275 tonnával számolva a bírság 1 137 500 Ft is lehet, illetve műemlék pala esetében ez az összeg akár meg is duplázódhat.
A megoldás, hogy keressünk olyan céget, amely erre szakosodott - az interneten megtaláljuk őket - és amely gondoskodik a veszélyes anyag szabályos elszállításáról és ártalmatlanításáról is. Ennek ugyan van költsége, de kedvezőbb, mint kifizetni a jelentős bírságot.

Védje környezetét, válassza az alumíniumot!
Sokak számára újdonság lehet, hogy az alumínium fedés ökológia szempontból ideális választás, de mára ez már kalkulációkkal bizonyított. E könnyűfémből készülő tetőfedő-anyag ökológiai lábnyoma csekély, gyártása nem csak környezetbarát, de energiatakarékos is. Az alumínium anyag nem rozsdásodik, használatával környezetünk szennyezése elkerülhető, illetve nem igényel karbantartást sem, így ennek köszönhetően minősége hosszú ideig változatlan marad.
Az alumínium 100%-ban újrahasznosítható, a PREFA ezért nagyrészt újrahasznosított alumíniumot használ. Újrahasznosításkor az Ausztriában található gyár kevesebb energiával működik, egyébként más anyaggal szemben a gyártási energia 5%-ra van szükség.


Az alumínium messzemenőkig megfelel a kültéri felhasználás követelményeinek, - 30 °C-tól + 80 °C-ig tartósan hőmérsékletálló anyag. A különleges, úgynevezett Coil-Coating gyártást szigorú minőségellenőrzés kíséri, amely során megvizsgálják a lakkréteg szilárdságát, rétegvastagságot, festékkikeményedést, festék tapadását, festék kötését, fényességi fokot, színárnyalatot és az alakváltozási ellenállást is.

Miért jó az alumínium-fedés?
Az alumínium anyagú rombuszfedés felújításkor, tekintettel az anyag kis súlyára, akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhető. Ugyanakkor a szakemberek javaslata, hogy ha már tetőfelújításba kezdünk, alaposan vizsgáljuk meg a tető ácsszerkezetét is. Feltétlenül az előnyök közé sorolható, hogy az alumínium fedés a kis súlyú fedőanyagok közé tartozik, így minden bizonnyal az ehhez szükséges szerkezet is kedvezőbb költséggel készíthető el.
Az alumínium tető-és homlokzatburkolatainak számtalan forma és szín választéka áll a tetőfelújítók rendelkezésére a PREFA választékában. Ezek között is közkedvelt és kézenfekvő az cég újdonsága, a 44x44 cm-es tető-és homlokzatburkoló rombuszelem.


A megnövelt felületű szerkezet szabad mozgásteret biztosít a modern hangsúlyok és hagyományos forma között, emellett pedig rendkívüli az ellenálló-képessége az időjárási hatásokkal szembeni. Az újszerű formatervezésű PREFA tetőfedő rombusz kezelés során tapasztalt maximális hatékonysága, valamint minimális súlya lehetővé teszik a tető- és homlokzatelemek költségkímélő, gyors szerelését és már 12o-os hajlásszögű tető esetén is beépítető, persze megfelelő alszerkezetre A rombuszelemek homlokzatburkolatként alkalmazva modern struktúrájú homlokzatot eredményeznek, amely gazdaságos, és egyben tartós, illetve karbantartás-mentessége miatt esztétikus megjelenést biztosít az épületnek.

További információ: www.prefa.hu