Háromszínű sakktábla a homlokzaton

Az arra közlekedő autók lassítanak, néha meg is állnak az építészeti látványosságnak is tökéletes alsó-ausztriai családi ház előtt, ahol az antracit, bronz és elefántcsont színek sakktábla-szerű elrendezésével készült a homlokzat. Színek és felületek játéka PREFA homlokzatburkolatokkal.

Peter Blineder, negyedik generációs építész és kivitelező, aki kreatív, rugalmas és független szakember hírében áll, de aki mindig személyesen és a megbízóival szorosan együttműködve tervez. Ebben a munkában minden alkalommal a „csapat szerves része” az épület megvalósításán dolgozó kivitelező is. „A jó építészet alapja a nyílt kommunikáció, amelyet a kreativitás támogat. A legjobb épületeim akkor jöttek létre, amikor a kivitelezővel azonos platformon, teljes harmóniában dolgoztunk. “– mondta el Blineder a szakmák együttműködésének fontosságáról. Kezdetben a kivitelezők meglehetősen szkeptikusak voltak a családi ház három színből álló domináns megjelenésű homlokzati terveit látva. Az antracit, bronz és elefántcsont színű PREFA Sidings első ránézésre rendezetlen vonalai végül egy izgalmas és egyedi, mégis nyugodt homlokzattá álltak össze.

Blineder meggyőződése szerint egy épület minőségét és finomságát éppen a homlokzat adja. A megbízók kezdeti, a túl domináns és a helyi építkezési kultúrától alaposan eltérő épület látványa miatti félelmei hamar elpárologtak, ma már nagyon büszkék új otthonukra. Többek között azért is, mert az autók lassítanak, sőt néha meg is állnak a ház előtt, hogy azt alaposabban megnézzék.

Az épület látványát, belső és külső megjelenését - a tetőtől az ablakokig, a bútorzatig és a padlóig - a homlokzaton használt PREFA Sidings elemek „háromszínűsége” határozza meg. Az építész véleménye szerint a PRERA anyagaival nem csupán nagyprojekteken érdemes számolni, hanem ahogy a példa mutatja, egyedi színeket alkalmazva akár kis léptékben is.

A tervezőnek saját bevallása szerint sokszínű variálhatósága miatt is kedvence a PREFA Sidings. És itt nem csak a színekről, hanem a beépítés változatosságáról is szó van. Jelen esetben például az elemek vízszintes beépítésével a homlokzat optikailag volt nyújtható, amelyhez természetesen részletes kivitelezési dokumentáció készült, pontos felfektetési rajzokkal. De nem elég az építész ötlete és a megfelelő minőségű termék, a minőségi végeredményhez a gyakorlott kivitelező is nélkülözhetetlen. Kifejezetten egy ilyen terv esetén - ahol színek sorrendjének és az elemek pontos elhelyezésének technikailag is jelentősége van.

Terv, anyag és megvalósítás

A precízen megtervezett mintázatú homlokzatra a 200 mm széles egyedileg gyártott elemeket a rendszerhez tartozó alumínium csavarokkal rögzítették a szálas hőszigeteléssel ellátott alszerkezetre. Az épület vonalát hangsúlyozó, néhol egészen nagy, egybefüggő felületet képező elemek összesen 200 m2-en borítják a fő és melléképületet.

Blineder véleménye szerint az építészeti minőséget alaposan befolyásolja, ha a néha egyszerűen kiváltható termékek esetén elindulunk a „van olcsóbb” irányba. A szakember számára ezért a pontosan tervezhető és a projekt során tartható költségvetés döntő szempont a partnerek kiválasztásában. De ebben a tekintetben a PREFA termékek gazdaságossága, hosszú élettartama, tartóssága, gyakorlatilag nulla karbantartási igénye, és a cég által kínált 40 év garancia is jelentős szerepet játszott a döntésben.

Az épület kivitelezését végző, a PREFA burkolatokkal jelentős gyakorlattal rendelkező kivitelező cég tulajdonosa, Reinhard Stadler szerint azért is kifejezetten megéri a PREFA Siding elemek használata, mert azt az 1,0 mm-el kisebb anyagvastagság, az alumínium könnyű súlya és az anyag könnyű vághatósága is hatékonnyá teszi vele a munkát.

www.prefa.hu