Ne ereszd az ereszt!

Miért fontos a tetőt körülölelő ereszcsatorna?

A tetőfelújítás elengedhetetlen eleme az ereszcsatorna, éppen ezért a PREFA Hungária Kft. sem hagyja ki választékából a korszerű alumínium ereszcsatorna kínálatot. Miért fontos az ereszcsatorna? Hogyan védi házunkat és mi mindenből áll a korszerű vízelvezetés a tetőn?

Már őseink is tudták, hogy tetőnk épségének megőrzéséhez fontos a csapadékvíz megfelelő elvezetése. Akkor még a fenyőből készült rudat vágták ketté, majd a tető szarufáira erősítették azt. Manapság már ennél sokkal modernebb, tartósabb és szebb megoldásokat biztosítanak a gyártó cégek, amik egy öleléssel védelmezhetik az épület tetőjét és falazatát egyaránt.
Ha újépítésről beszélünk, a háztető és az egész épület épségének megőrzésében is fontos szerepet játszik a jól kiválasztott és beépített ereszcsatorna, amely megfelelően vezeti el a csapadékot. A felújítás során is fontos gondolni az ereszcsatorna állapotára, hiszen a háztetőt körülölelő kiegészítő nem csak esztétikai kérdés, az épület „működésére”, állapotára is hatással van.
A megfelelően tervezett és kivitelezett csapadékvíz-elvezető rendszer hiányát könnyen észrevehetjük egy házon, hiszen a falazat a sok csapadéktól könnyen elázik, az elázásnak pedig nyoma marad. Nézzük, milyen megoldásokat kínál számunkra a PREFA ennek elkerülése érdekében!

Tartós megoldás alumíniumból

A közismert nehézfémek - a réz, a cink vagy az ólom – a talajba jutnak a szennyezett esővízen keresztül és károsítják környezetünket. Éppen ezért néhány országban már korlátozzák a tetőfedést és esővíz-elvezetést ezekkel az anyagokkal. Az alumínium könnyűfém, használatával környezetünk szennyezése elkerülhető, továbbá nem rozsdásodik, ennek köszönhetően hosszú ideig változatlan minőségű és nem igényel karbantartást sem.
A PREFA az alumínium ereszcsatorna rendszerek gyártásához speciális, tengervízálló alumíniumötvözetet használ. Sérülés esetén oxigénnel kapcsolatba kerülve a felületen tartós védelmet nyújtó oxidréteg keletkezik, amely védi a terméket a további károsodás ellen.
Az alumínium - 30 °C-tól + 80 °C-ig tartósan hőmérsékletálló anyag, amely messzemenőkig megfelel a kültéri felhasználás követelményeinek. A különleges Coil-Coating gyártást szigorú minőségellenőrzés kíséri, amely során megvizsgálják a rétegvastagságot, fényességi fokot, színárnyalatot, lakkréteg szilárdságát, festék tapadását, festék kötését, alakváltozási ellenállást és a festékkikeményedést is.
A PREFA az alumínium ereszcsatornák három típusát gyártja. A legelterjedtebb és mindenki által ismert megoldás az un. félkörszelvény ereszcsatorna. Az vevői és szakemberektől érkezett igények alapján mára a látványos négyszögszelvény is egyre kedveltebb, illetve számos helyen szükséges fekvő ereszcsatorna is a választék része.
Az ereszcsatorna helyes méretének meghatározásához tudnunk kell tetőfelület méretét és azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen hajlásszögű a tető. Ezek a tényezők befolyásolják ugyanis azt, hogy mennyi és milyen sebességű víz éri el a tető szélét, és az alatt található ereszcsatornát.
A cég által kínált ereszcsatornák közül mindenki megtalálhatja a tetőjéhez illő „gyöngysort”, hiszen egyes típusok minden standard alapszínben (barna, antracit, téglavörös, rozsdavörös, cinkszürke, „prefafehér”, mogyoróbarna, ezüstmetál és natúr alumínium) elérhetőek, de a kínálatban gyakorlatilag minden kívánt különleges szín – a RAL és NCS színrendszerben - gyártható.

Ne felejtse a kiegészítők kiegészítőit sem!

Egy ereszcsatorna rendszer nem csak a fő elemből – magából az ereszcsatornából – áll, a rendszer úgy lesz komplett egész, ha a kiegészítőnk kiegészítőit sem hagyjuk figyelmen kívül. Alumínium vízelvezető kiválasztása esetén érdemes alumínium kiegészítő mellett dönteni, könnyítve ezzel a beépítésen és a rendszer működésén egyaránt. A PREFA az ereszcsatorna kiegészítőit is minden színben gyártja. Fontos figyelni a betorkoló csonkra, szögletre, csatornatartóra, esővízgyűjtőre, vízlopóra, teleszkópos hattyúnyakra, csőbilincsre és a végelemre is.

További információ: www.prefa.hu