Otthonként megformált cégközpont

100 méteres csarnok Versailles-ban, amely 15 egyforma házat formál, és ahová egy cég működésének különböző funkcióit ellátó részlegek költöztek. Ami pedig elsőre leginkább szembetűnő, az az épület látványát meghatározó, fehér alumíniummal burkolt, ég felé ágaskodó tetők sora: házanként három-három.

Ha egy vállalkozás a kellemes időtöltéshez, akár otthoni wellnesshez, vagy egészséges életmódhoz kínál kelléket, talán nem túlzás a törekvés, hogy olyan legyen az újonnan épített központ, amely maga is ezt az inpirációt adja, ezt a szellemiséget sugározza. A cég alapítója egyenesen úgy fogalmazott, hogy otthont akart teremteni a cége és az alkalmazottai számára ott, ahol gyermekkorában az ő otthona is volt. A neves francia online vállalkozás, a Nature et Decouvertes tulajdonosa, Francois Lemarchand úgy döntött, hogy jól menő cége új központjául szülővárosát, a divatos Versailles-t választja. Hagyománytisztelet, modernitás és a természetközeliség összhangja hatja át a francia Patrick Bouchain Építésziroda tervezője, Bastien Lechevalier Versaillesban, a Napkirály kastélyától nem messze álló új épületét, amellyel nem csupán egy cégközpont létrehozása volt a cél. A megrendelőnek a cége filozófiáját is visszatükröző, ökológiai elvek mentén történő tervezés különösen fontos volt.

Cégfunkciók 15 házban

A város hangulatát és látványát egyértelműen a neves történelmi épület, a kastély határozza meg. A tervezés során figyelemmel kellett lenni a kastély és a közeli erdő közötti átláthatóság megtartására, ami meghatározta a homlokzatmagasságot. A funkció miatt a szerkezet alapja egy nagy teherbírású acélváz, amelyet a legmodernebb technológiával készülő faszerkezet rejt. A természetes fény az északi oldalról és a meredek tetőcsúcsok síkjába épített tetőablakokon át érkezik, míg az épület déli homlokzata a lecsapott tetővel is zártabb. Az épület energiafelhasználásának optimalizálásához a fotovoltaikus berendezések is hozzájárulnak.
Ez az origami hajtogatásra emlékeztető tető 15 kis házra tagolja a mintegy 3000 m2 hasznos alapterületű épületet, így a cégműködés különböző funkciói, az egyes részlegek önálló házacskákba költözhettek. De még a többszintes házakon belül is fellelhető egy otthonra jellemző tagolás: lent a közösségi funkciók, fent a „privát szféra”, jelen esetben az irodák kaptak helyet.

Az épületszerkezetek között kétségkívül az egyik legkomolyabb kézi munkát és odafigyelést igénylő feladat a tető megépítése volt. A 15 égbe nyúló meredek előtető és a két kisebb köztes tető kialakítása több kihívás elé állította, az egyébként a PREFA anyagaival nem először dolgozó bádogos csapatot.
Egy ilyen origami jellegű tető burkolására kézenfekvő volt az alumínium használata, amely könnyű formálhatósága miatt, gyakorlott kézben, kifejezetten alkalmas tagolt és meredek tetők kialakítására. Az anyag használata melletti érv volt az építkezési terület szűkössége és a szoros határidő is. Az egyes előtetőkön három fős csapatok dolgoztak, akik a helyszínen összeszerelték a műhelyben a három különböző modellen kikísérletezett szerkezetek. De az első feladat a 2D-ben megrajzolt szerkezetek 3D-ben való értelmezése volt úgy, hogy amikor az előre lehajtogatott elemek az építkezésre kerülnek, a pontos munkának egyetlen visszajelzése legyen: passzolnak egymáshoz. A precizitásnak és anyagismeretnek ezúttal egy 100 méter hosszú 15 házból álló rendhagyó épület lett az eredménye, amelynek tetője télen és nyáron az egyedi „prefafehér” színben szikrázik a versailles-i napsütésben.

A tetőre került Prefalz alumínium burkolat hajlékonyságának köszönhetően könnyebben formálható, mint a legtöbb hasonló korcolt anyag. A tervezőknek számos kreatív felhasználási lehetőséget kínál a tető és homlokzat kialakításához, az eredményt tekintve ezért is esett a választás erre a termékre, a versailles-i épület esetén is. A Prefalz sokoldalúan alkalmazható - a lebegő íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig, és mivel az újrahasznosítható és nagy teherbírású anyag nem rozsdásodik, így hosszú élettartamot biztosít.

Építészet: Agence d’architecture CONSTRUIRE
Építészek: Patrick Bouchain, Bastien Lechevalier
Építtető: François Lemarchand
Kivitelezés: Glot Couverture
Felhasznált anyag: PREFA – Prefalz P.10 tisztafehér

További információ: https://pr.buildmarketing.hu/JAzjzO