Várépítő pályázat: két gyermekintézményre kerül PREFA ereszcsatorna

  • Építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek közel két évtizede
  • 2017: 16 nyertes intézmény, nettó 16 millió Ft felajánlás 
  • Meglepetés nyeremények több millió forint értékben
  • Az ország minden részéről érkeztek a nyertesek Budaörsre

37 induló közel 42 millió Ft+ÁFA értékű építőanyagot igényelt idén a gyermekintézmények és műemlékek beruházásait közel két évtizede építőanyaggal támogató Várépítő pályázaton. A PREFA évek óta a Várépítő pályázat támogatója, így idén is felajánlott 500 000 Ft+ÁFA értékű ereszcsatornát, amelyet két gyermekintézmény nyer el.

A gyakran finanszírozási gondokkal küzdő intézmények és önkormányzatok képviselői idén is az ország minden részéből érkeztek Budaörsre, ahol a város polgármestere, Wittinghoff Tamás köszöntötte őket. „25 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy még ma is milyen nagy szükség lesz a Várépítő pályázathoz hasonló civil kezdeményezésekre. Három évvel ezelőtt szívesen mondtunk igent arra, hogy itt kerülhessen sor a pályázat díjátadójára. Mára közelről is láthattuk, milyen sok szerény anyagi helyzetben működő önkormányzat kaphatott támogatást, tehát nagy szükség van a civil szférára ma is.” – mondta el köszöntőjében Wittinghoff Tamás, a Várépítő pályázat fővédnöke, a díjátadó házigazdája.
A tetőfelújításhoz, homlokzati hőszigeteléshez és homlokzatképzéshez, gépészeti felújításhoz és beltéri felújításokhoz igényelhető építőanyagokat és szolgáltatást 16 építőanyag gyártó cég adta össze, hivatalosan nettó 16 millió Ft értékben, ám a meglepetés nyereményeknek köszönhetően további több millió forint értékű felajánlás is gazdára talált.
 
Idén is a legtöbben tetőfelújításba kezdhetnek
A legtöbben ezúttal is új tetőt kapnak, hiszen a pályázható különböző, a tetőfelújításhoz szükséges anyagok értéke a felajánlások fele, nettó 8,5 millió Ft volt.
 
Ezek között a nettó 500 000 Ft értékű PREFA alumínium ereszcsatorna két gyermekintézmény most felújításra kerülő tetőjére kerül.
 
A Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola Petőfi Sándor utcai épületének tetőfelújításához nyert 998 228 forint értékben Terrán beton tetőfedő anyagot, 100 000 forint készpénzt, amely a Colt Hungária Kft. felajánlása volt, valamint nettó 247 825 forint értékben PREFA ereszcsatorna is az intézményre kerül.
 
 
Nagylózs Község Önkormányzata az általános iskolás gyermekek étkeztetésének helyet adó épülete tetőfelújításához nyert CREATON tetőcserepet 763 835 forint értékben, 249 995 forint értékben PREFA ereszcsatornát, illetve további 100 000 forint készpénzt a Colt Hungária Kft. jóvoltából.
 
 
A Várépítő pályázat számokban 2010-2016 között
A majdnem két évtizede, korábban más néven működő Várépítő pályázat létjogosultságát bizonyítja, hogy annak 2010. évi újjáélesztése óta jelentkező közel 600 pályázó összesen több mint 450 millió forint értékű építőanyagot igényelt. Az összesen 70 millió Ft + Áfa értékű felajánlást a zsűri közel 100 gyermekintézmény és műemlék között osztotta el.
 
 
A Várépítő Pályázat bíráló bizottsága több mint egy évtizede, a cégektől független, neves közéleti személyiségekből áll:
  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője
és a zsűri új, idén csatlakozott tagja Beleznay Éva, okleveles építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze.