Az építész háza: tervező víziójának és a kivitelező realitás-látásának ötvözete

Egy lapostetős tömbszerű épület, nem csupán függőleges falakkal – nem tipikusan a tiroli tájba illeszkedő, vagy a környék építészeti stílusát követő épület. A fiatal építész, Martin Reinstadler, nem csupán a saját és családja igényeihez igazította az épületet, de kifejezetten referencia értékű a megvalósult terv, amely hordozza a szakember kézjegyét tervezőként és a kivitelezést vezető szakemberként egyaránt.

Fenntartható és könnyen kezelhető – ezek voltak az építész alapvető elvárásai a családja számára tervezett lakóépülettel kapcsolatban. Emellett mivel a telken álló régi épület az édesapjáé volt, így komoly érzelmi értéket képviselt a számára. Éppen ezért felmerült a szinte felújíthatatlan állapotban lévő épület komolyabb átépítése is, mint lehetőség, de végül a teljes bontás és újjáépítés mellett döntöttek.
Egy építész számára kihívást jelenthet saját otthona megtervezése: „A tervezés és kivitelezés folyamata, a kívánságok és a lehetőségek, a realitás közötti döntések olyan tapasztalatot jelentenek, amelyből a megrendelőim biztosan profitálhatnak.” A folyamat során Reinsadlerre, mint kivitelezőre ható időbeli, alapterületbeli és financiális feltételek és a tervezőként megfogalmazott értékei és víziója közötti határvonal egyre keskenyedett, és az épületben testesülve váltak egységessé a földön két lábon álló szakember döntései az építész művészeti elvárásaival.

A szakember szerint az épület koncepciójának véglegesedése nagyjából egy évig tartott, mivel a családjának épített, így demokratikusan kikérte a családtagok véleményét.
Hiszen a jövőnek építünk… „ – fogalmazta meg Reinstadler, akinek saját bevallása szerint a legkedvesebb projektje egy óvoda volt.

Homlokzat több generációra tervezve

Reinstadler saját otthonán újraértelmezte az anyagokat, mások mellett a homlokzatra például a PREFA P.10 világosszürke zsindelye került. „Az anyagválasztást részben a fenntarthatóság elve határozta meg, részben pedig az, hogy az alumínium modern, könnyen formázható és lenyűgözően sokoldalú anyag.” Tirolban az épületek alaposan kitettek az időjárás hatásainak, így szükség is van az alumínium tartósságára és nagy ellenálló képességére, ami mellett a csekély karbantartási igény sem elhanyagolható szempont. A PREFA alumínium burkolatainak sajátossága, hogy nem rozsdásodik, nem keletkeznek rajta a környezeti hatások miatt sérülések, akár a nem szembe tűnő helyeken sem, így nem túlzás: a homlokzat több generációig számára is homlokzat marad.

Könnyű anyag, ami az időjárásnak nem könnyű préda

A két rétegben lakkozott, 420x240 mm-es tető és homlokzatburkoló zsindely felhelyezését a Müller cég végezte olyan szakember vezetésével, akit sokéves tapasztalata győzött meg a PREFA előnyeiről. Többek között az ő véleménye szerint is remek választás a kiselemes alumínium burkolat, amely akár kisebb felületeken, 25o-os tetőhajlásszög esetén akár vízszintesen, akár függőlegesen elhelyezve is jól mutat.
Esetünkben Erik Müller bádogosmester, aki a szakmát az alumínium anyagokkal gyakornokként kezdte és Tirolban az egyik legrégebbi PREFA burkolatokkal dolgozó szakembernek számít, átszellőztetett szerkezetet készítetett és vízszintesen helyezte fel a zsindelyelemeket a deszkázatra. Az elemeket négyzetméterenként 10-10 db PREFA kampóval rögzítette, amelynek eredménye a viharbiztos burkolat.
A szakember nem csupán a PREFA termékek minősége miatt preferálja a céggel való együttműködést. Elmondása szerint a beépítést segítő anyagok elérhetősége - például rögzítőelemek és tartozékok -, a könnyű kezelhetőség, valamint a cég anyagszámítási szolgáltatása is kiemeli más gyártók közül.

Szó szerint könnyűvé tette az építész és a kivitelező együttműködését a tény, hogy mindketten tisztában voltak a kis súlyú alumínium burkolatban rejlő lehetőségekkel. Az az előny, amelyet egy 2,5 km/m2 súlyú anyag tud nyújtani, egy-egy nagyobb felület burkoláskor nem hagyható figyelmen kívül.

A PREFA alumínium burkolat használata teljesen összecseng a tervező filozófiájával, ami így hangzik: a fenntartható jövőnek építünk. És van még valami, ami ezzel egybecseng, és az nem más, mint a PREFA a termékeire adott 40 év garanciája.

PREFA tető-és homlokzat zsindely

Alapanyag

P.10 típusú bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag, szín: világosszürke

Méret:

420 x 240 mm

Súly:

2,5 kg/m2

Bevonat:

Kétrétegű beégetett lakk vagy por bevonat