Év Háza 2020 Prefa különdíj: a parasztház újjászületése

2021. február

Az Év háza a magyar építész szakma elismert díja, amely a családi házak, kis lakóépületek valamint középületek szakmai szempontok alapján kiosztott elismerése. A kitüntettek sorában szinte kivétel nélkül megtalálhatóak a szakma legjelesebb képviselői, a pályázat támogatói között pedig az építőipar legjelentősebb cégei, közöttük évek óta a Prefa. A cég különdíját a zsűri idén családi ház kategóriában egy elnéptelenedő kis falu parasztházának újjáélesztéséért Fajcsák Dénes és Fábián Gábor DLA építészpárosának ítélte.

Év háza 2020 Prefa különdíjjal

Az Év háza az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált. A sok évtizedes hagyományra visszatekintő szakmai pályázaton az évente változó összetételű neves zsűri a két fődíj mellett 2020-ban hét különdíjat ítélt oda. A különdíj felajánlói között évek óta ott a Prefa. „Hogy miért? Mert cégünk számára fontos a minőségi építészet és az azt jegyző építészek munkájának elismerése, valamint a minőségi építészettel teremthető érték. Ebben a tekintetben mindegy, hogy az adott épület éppen nem a környezetbarát alumíniummal fedett vagy borított. Büszkék vagyunk arra, hogy a zsűri döntése alapján egy olyan épületet díjazhattunk, amely a múltunk egy részét menti meg az utókornak – nem is akár milyen minőségben és tervezői hozzáállással.” – mondta el Nemere Judit, cégvezető. Idén először mindkét kategóriában egy-egy közönségdíj is gazdára talált. A zsűri új elnöke Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a társelnökök Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj kurátora. A 2020-as zsűritagok Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője és Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense, illetve a 2019-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csillag Katalin, Horváth Zoltán, Madzin Attila, Marián Balázs és Peschka Alfréd.

Egy elnéptelenedő falu kis parasztházának újjászületése

Egy a gazdasági és társadalmi élettől távol eső kistelepülés fennmaradását gyakran csak a turizmusban remélheti, másik eset, ha a nagyvárosból kivágyódásnak köszönhetően lesz egy-egy épületnek új tulajdonosa. Utóbbi történt az Egertől nem messze található, elnéptelenedett Cserépfaluban is azzal a parasztházzal, amit Fajcsák Dénes és Fábián Gábor hétvégi házként újított fel, és ami végül elnyerte az idei Év háza pályázat Prefa különdíját is. Fajcsák Dénes a díjat édesapjának ajánlotta, aki látva a rossz állapotú épületet, nem hitt a „vállalkozásban”. Az eredmény azonban önmagáért beszél, amelyet a zsűrinek is el kellett ismernie.

A szomszédos telekkel egyesítve és a melléképületekkel együtt felújítva született meg a két melléképülettel kiegészített takaros parasztház. A Prefa különdíját elnyert épület méltatásában Csillag Katalin, Ybl-Miklós díjas építész, a zsűri tagja kifejtette, hogy a megújult ház, egy elvándorlással sújtott faluba hozott életet úgy, hogy a használható anyagokat, szerkezeteket megtartotta, és ebből épített új esztétikát. „Úgy képzelem a cserépfalui kis ház átformálása egy álommal vagy egy olyan gondolattal kezdődhetett, mely valahonnan mélyről, korábbi időkből ered. Érzésekből fejlődött és lett azzá, ami. A hely formálta a gondolatot és vált tetté. Ez a ház végtelenül egyszerű, semmi túlzás, semmi felesleges nincs benne. Mindig is ilyen volt. Mégis megszólít, érzéseket kelt bennem, és amit mond az több évtizednyi élet. Ez az a többlet, amit az itt megvalósított építészeti nyelv láthatóvá tudott tenni: a múlt a jelen élő részévé vált. Ez az építészeti hozzáállás példaértékű, filozófiájában korunk egyik legetikusabb magatartása.”

További információ