„Fémlemezfedések az építészetben” – a PREFA 2020. és 2021. évi építész és építészhallgatói pályázatainak eredményei

Átadták a PREFA 2020. és 2021. évben „Fémlemezfedések az építészetben“ mottóval meghirdetett országos versenypályázata díjait. A két pályázatra összesen 34 mű érkezett és ezek közül kilencet díjazott a zsűri. A legjobbakat bemutató összevont eredményhirdetést online is közvetítették az érdeklődőknek.

Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglakozó PREFA Hungária Kft. a pályázattal a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló, felhasználását díjazza és mutatja be évente, immáron hetedik alkalommal. A két évben összesen 34 pályamű érkezett az építész és építészhallgatói kategóriában. Ezek jól példázzák a fémlemezfedések és burkolatok változatos, praktikus és térhez illeszkedő felhasználási lehetőségeit. A két év összevont díjátadó ünnepségen a zsűri összesen 9 díjat osztott ki.

A pályázati anyagok értékelésére 2020-ban és 2021-ben résztvevő zsűri tagjai

  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okl. építészmérnök, vezető tervező
  • Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja
  • Horváth Sándor, egyetemi adjunktus, BME Épületszerkezeti Tanszék
  • Ráday Mihály, elnök, Budapesti Városvédő Egyesület
  • Nemere Judit, építőmérnök, ügyvezető igazgató, PREFA Hungária Kft.

 

A gyakorló építészek megvalósult vagy tervezés alatt álló, műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely PREFA anyaggal fedett vagy burkolt.

Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: „Az alumínium már az 1850-es évektől elérhető anyag volt az építőipar számára, és számtalan külföldi példa mutatja alkalmazását műemlékeken is. Magyarországon mégis hosszú évek kitartó munkájának eredménye, hogy ma már remek műemléki felújításokon lehet ott ez az innovatív anyag. Ma már a megvalósult épületek beszélnek helyettünk.”

 

A zsűrinek mindig nehéz dolga van, amikor egy óvodát, lakóépületet vagy egy műemléki templomon végzett munkát kell összehasonlítani. Ezt mutatja, hogy 2020-ban a beérkezett 11 pályamű között három megosztott első díjat osztott ki.

Megosztott első díjat kapott Bényei István és Lukács-Nagy Ádám Telkiben lévő családi házáért. Az anyaghasználatról Erő Zoltán a következőképpen vélekedett: „Ez a kisméretű, pikkelyes burkolat voltaképp emberléptékűvé teszi az egész együttest, és nem válik idegenné a kézközelben, a testközelben alkalmazott fémlemez, hanem valamilyen módon egy nagyon természetes összhatást kapunk a kész épületen.”

 

Megosztott első díjban részesült Madarasi-Papp Rita gyulafirátóti óvoda és bölcsőde megvalósításáért, amely Eltér István szerint „összességében és belsőépítészetében karakteres, egyedi alkotás, amely jó használati lehetőséget biztosít a gyermekek és óvónők számára egyaránt.”

 

A harmadik megosztott fődíjat Wéber József és Jármai Zsolt Lőrinc svábhegyi Anna réti miséző- és emlékhely tervéért ítélte oda a zsűri.

„Az épület tömege, formája, alaprajza oly letisztult és egyszerű, hogy abból elvenni nem sokat lehet, hozzáadni pedig nem érdemes. A helyhez és a formához kiválasztott anyagok és szerkezetek a legjobb megoldásnak bizonyultak, minden igényt kielégítenek. A ház viszonylag egyszerűen, gyorsan és olcsón megépíthető. Szellemisége időtálló alkotás minden tekintetben.” – mondta az eredményhirdetésen Eltér István.

 

Az építészhallgatók pályázatai közül 2020-ban Jobbik Eszternek ítélte a zsűri az I. helyet a budapesti rozsdaövezetbe tervezett restaurátorműhelyért. „Hallgatói tervről lévén szó, elmaradhatatlanok az épületszerkezeti részletek; ezzel is jelképezve az építészmérnöki képzésünk művészeti és műszaki kettősségének ma még meglévő egyensúlyát. A részletek szakszerűek, mutatva a pályázó hallgató elkötelezettségét a megvalósíthatóság irányába is.” – mondta Horváth Sándor, a zsűri tagja a pályaműről.

 

2021-ben a gyakorló építészek kategóriában I. helyezett lett Berecz Tamás DLA és Katók Edit „Home Office” irodaháza Siófokon. Ez egy igazi „home office”! Belső burkolatai otthonossá teszik a rétegelt lemezburkolatok, a gondosan megtervezett bútorok, az otthonos részletek, mind-mind olyan minőséget képviselnek, ami akár egy lakóépület is lehetne. – mondta a pályaműről Erő Zoltán, a zsűri tagja.

A megosztott II. díjat kapott Czira Roland István Békésben lévő református templom felújításáért. „A műemléki templom felújítása jó kezekbe került. A példaértékű tervezői és kivitelezési munka kiváló megvalósulást eredményezett. – hangzott el Eltér István értékelésében.

A megosztott II. díjat kapott Nagy-Miticzky Szabolcs, Farkas Mária Magdolna budapesti társasház megvalósításáért, amelyről Eltér István értékelésében a következők hangzottak el. „Önmagában gondos építészeti alkotás, amely a szabályok betartásán túl érzékenyen reagál a környezetére, a múltra, mégis a jövőbe mutató mű.”

 

A III. díjat Béres Attila Vonyarcvashegyen lévő szálláshely terve nyerte el. Horváth Sándor, a zsűri tagja a következőket mondta a pályaműről: „A pályázó olyan típus-épület terveit dolgozta ki, mely – akár a tényleges helytől függetlenül – elvonulásra és természetközeli szálláshelyre ad lehetőséget. Ez ma egyre kedveltebb funkció.”

 

2021-ben a hallgatói pályázatok közül a zsűri a legjobbnak Nagy Stefánia munkáját ítélte, aki az első díjat a Perbálon lévő gazdasági és közösségi tér terveiért.

„Az épület összes részlete mérhetetlen gondossággal meg van tervezve, mind a belsőépítészeti részletek, mind a homlokzati elemek, voltaképp a téglakötések szintjéig végig van gondolva a ház. – emelte ki Erő Zoltán a pályaműről.

 

A díjazott pályaművek alkotói a pénzjutalom mellett meghívást kapnak a PREFA hagyományos szakmai kirándulására, amelyen az osztrák gyártó központ meglátogatásán túl jelentős PREFA alumíniummal megvalósult épületeket is meglátogatnak a résztvevő szakemberek. A kirándulást a cég 2022 tavaszára tervezi.

További információ: www.prefa.hu

www.prefapalyazat.hu

 

„Fémlemezfedések az építészetben” 2020

nyertes pályaműveinek méltatásai

 

Építész kategória

 

Megosztott 1. díj

Tervezők: Bényei István és Lukács-Nagy Ádám

Az épület megnevezése: családi ház, Telki

Beépült termék neve: 290 x 290 mm-es, 0,7 mm vastag alumínium ötvözet tetőfedő rombusz, gyöngyfehér színben

 

„Bényei István Telkiben épülő lakóháza két okból hívta fel magára a zsűri figyelmét: az egyik a lakóház nagyvonalú szervezése, elegáns építészeti megoldásaival, külső és belső tereinek remek kapcsolataival, a telken történő ügyes elhelyezésével önmagában is figyelemreméltó, és indokolja a pályamű díjazását. Másfelől azonban mivel ez egy fémlemezfedésekkel foglalkozó pályázat, nagyon örültünk annak a kísérletnek, amit a lakóházon kiterjedt módon alkalmazott fémlemezfedés mutat. Arról van szó, hogy miközben nem szokás ennyire intenzíven használni a lakókörnyezetben a fémlemezt, ezen az épületen a tető is, a falak is a PREFA-nak egy kiselemes, pikkelyszerű burkolatát viselik. Azért érdekes ez, mert ez a kisméretű, pikkelyes burkolat voltaképp emberléptékűvé teszi az egész együttest, és nem válik idegenné a kézközelben, a testközelben alkalmazott fémlemez, hanem valamilyen módon egy nagyon természetes összhatást kapunk a kész épületen. Minden jót kívánunk a befejezéshez! Nagyon örülne a zsűri, hogyha ilyen minőségű épületek épülhetnének a lakóterületeinken.” - Erő Zoltán

 

Megosztott 1. díj

Tervező: Madarasi-Papp Rita

Munkatársak: Zalavári István, Szabó András

Az épület megnevezése: óvoda és bölcsőde, Veszprém-Gyulafirátót

Beépült termék neve: állókorcos antracit színű alumínium lemez (0,7mm)

 

„Egy óvoda tervezése nagy felelősség az építész számára. A gyermek itt „válik el” először a családtól, és lép be időszakosan egy új közösségbe. A változás minősége sokszor jelentősen kihat a gyermek további életére. Ezért nagyon fontos, hogy az épület minden része segítse az átállás folyamatát. A tervezett épület minderre lehetőséget biztosít. Az alaprajz tiszta szerkesztésű. Gerince az egész házon végigvezetett tágas és magas érkeztető tér az átöltözés tereivel, felfűzve a jó arányú foglalkoztatókat. Ehhez kapcsolódnak a két irányból használható vizesblokkok és a foglalkoztatók közötti szép átriumú udvarok, valamint a kert. Az érkeztető tér túloldalán két külön blokkban csatlakoznak a bölcsőde terei, valamint a kiszolgáló helyiségek, az emeleten pedig az irodák és a gépészet kapott helyet. Az alaprajz funkcionális kapcsolatai kiválóak. A ház tömege és homlokzata egy kicsit nyugodtabb lehetett volna. Példaként említhető a déli homlokzat. Itt viszont indokolt lenne egy jóval szélesebb tornác építése mind az architektúra, mind az árnyékolás érdekében. Összességében az épület és belsőépítészete karakteres, egyedi alkotás, amely jó használati lehetőséget biztosít a gyermekek és óvónők számára egyaránt.” - Eltér István

 

Megosztott 1. díj

Tervezők: Wéber József és Jármai Zsolt Lőrinc

Az épület megnevezése: Anna réti miséző- és emlékhely Svábhegy

Beépült termék neve: Prefalz korcolt fémlemez grafitszürke színben

„A Normafa közelében lévő Anna rét közkedvelt kirándulóhely és szakrális rendezvények helye már egy évszázada. Környezetére országos, nyilvános tervpályázatot írt ki a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat és a Római Katolikus Egyház. A helyszín központjában van egy 6 fából álló telepített facsoport, amelynek közelében kellett elhelyezni egy misézőhelyet 3 lehetséges kategóriában: teljesen nyitottan, fedetten vagy zártan. Mindegyikre voltak szép megoldások. A zárt terű kápolnák közül a jelen terv volt a legjobb. A facsoporttal mint előtérrel egybeépült épület többféle szakrális esemény lebonyolítására alkalmas. Tömege, formája, alaprajza oly letisztult és egyszerű, hogy abból elvenni nem sokat lehet, hozzáadni pedig nem érdemes. A helyhez és a formához kiválasztott anyagok és szerkezetek a legjobb megoldásnak bizonyultak, minden igényt kielégítenek. A ház viszonylag egyszerűen, gyorsan és olcsón megépíthető. Szellemisége időtálló alkotás minden tekintetben.” - Eltér István

 

Építészhallgató kategória

 

1. díj

A pályázó neve: Jobbik Eszter (BME)

Az épület megnevezése: restaurátorműhely a rozsdaövezetben, Budapest

Betervezett termék neve: PREFA Prefalz burkolat oxidvörös színben

 

„A pályázat a budapesti külső Mester utca egyik üres telkére kézműves-ipari rendeltetésű, kő-, fa-, és festményrestaurálás céljaira szánt épület tervét mutatja be. A környéken – ahogy a pályázó írja – „egységes arculat nélküli” ipari épületek vannak. Ezek egyikének hasznosítása helyett egy új épület születik, mely tömegalakításával és anyaghasználatával megpróbál a rozsdaövezet hangulatához illeszkedni. Az üvegfallal lezárt végfalú központi csarnoktér a beérkező tárgyak fogadásán túlmenően kiállítások rendezésére is alkalmas, míg a két oldalszárny a szakműhelyeket, illetve ezek kiegészítő helyiségeit tartalmazza. Az irodák, és az adott restaurátori területekhez tartozó kutatóhelyek az emeleten kaptak helyet. A tömeg jól illeszkedik a régi ipari épületek világához: a központi csarnok bazilikális kiemelése és ezzel a bevilágítás biztosítása, a földig érő nagy üvegfelületek, melyeket korábban üvegtéglából, vagy kopilit-szerkezetként szokott meg a szem. Az oxidvörös korcolt PREFALZ tetőfedés és homlokzatburkolat jó döntés; értékálló, ugyanakkor hangulatilag illeszkedő anyaghasználatot tükröz. Hallgatói tervről lévén szó, elmaradhatatlanok az épületszerkezeti részletek; ezzel is jelképezve az építészmérnöki képzésünk művészeti és műszaki kettősségének ma még meglévő egyensúlyát. A részletek szakszerűek, mutatva a pályázó hallgató elkötelezettségét a megvalósíthatóság irányába is. Fentiek alapján a restaurátor műhely terve, az építészeti szándék, az azt megvalósító tér- és tömegalakítás, valamint a térhatárolás anyaghasználata figyelembevételével, a Bíráló Bizottság döntése értelmében a „hallgatói terv” kategória első díját érdemelte.” - Horváth Sándor

 

 

„Fémlemezfedések az építészetben” 2021 pályázat

nyertes épületeinek méltatásai

 

Építész kategória

 

1. díj

Tervezők: Berecz Tamás DLA és Katók Edit

Munkatárs: Rainer Anna

Az épület megnevezése: „Home offie” irodaház, mintaépület, Siófok

Beépült termék neve: Prefalz 0,7x500mm, világosszürke szalag

 

„Berecz Tamás siófoki irodaházáról nagyon sok asszociáció juthat eszünkbe, egyfelől ez a bakterház egy vasútvonal mentén, vasúti átjáróban áll, egy fémburkolatos ipari megjelenésű épület, gondolhatnánk, hogy a vasút tartozéka. Közelebbről megnézve azonban látjuk, hogy irodaház, ha meg bemegyünk akkor akár otthonban lehetnénk. Ez egy igazi „home office”! Belső burkolatai otthonossá teszik a rétegelt lemezburkolatok, a gondosan megtervezett bútorok, az otthonos részletek, mind-mind olyan minőséget képviselnek, ami akár egy lakóépület is lehetne. Eközben az épület a technikai tudás és a tervezői tudásnak egy olyan rétegét feszegeti, ami egy ilyen miniatúra épületnél tulajdonképpen szükségszerű is, hiszen hogyha azt akarjuk, hogy kellően gondos és kellően fegyelmezett legyen a kivitelezés, akkor a tervezést is ilyen részletesen végig kell gondolni. Az épület, hogy nehezített terepen legyen, egy kicsit trapéz alakú, alaprajzú, de hogy a nehezítés még tovább fokozódjék, a tervező egy ferde gerincet tervezett az épület fölé, amiből fakadóan az ereszek ferdék, a tetősíkokat a vasbetonból is már ennek a torz alakzatnak megfelelően kellett kialakítani. Ez hallatlan izgalmassá teszi az épületet, a homlokzatok nyílásrendszere, arányai az egészet egy hallatlan izgalmas és kedves kis bagatell épületté, kerti pavilonná avatják.” - Erő Zoltán

 

„A vasút és az út közé beszoruló telken álló épületre olyan burkolóanyagot kerestünk, ami a tömbszerű ház minden oldalán egységesen alkalmazható és tudja kezelni a töredezett felületeket és a sok különböző nyílászáró elhelyezése is lekövethető vele; anyagában, felületében, színárnyalatában illeszkedik a vasúti környezethez. Ezeknek az építészeti kívánalmaknak, valamint a környezeti terheléseknek való ellenállóságban, tartósságában és könnyű megmunkálhatóságban a Prefa Prefalz szalagját találtuk a legalkalmasabbnak.” – foglalat össze az anyagválasztás hátterét Berecz Tamás, a tervező.

 

Megosztott 2. díj

Tervezők: Nagy-Miticzky Szabolcs és Farkas Mária Magdolna

Az épület megnevezése: 10 lakásos társasház, Budapest

Beépült termék neve: kettős állókorcos fémlemezes fedésű burkolat 02 antracit színben

 

„A tervezési helyszín közvetlenül az önkormányzat épülete mellett van, a lakótömb teljes területe helyi védelem alatt áll. A zártsorú beépítés, amelyet Bauer Emil tervezett, közvetlenül csatlakozik az új építéshez. A telek kétirányú lejtésű, az új építés pedig az oldalhatáron csatlakozik a meglévő védett, neobarokk stílusú ház tűzfalához. A csatlakozás ezért meglehetősen nehéz feladat volt, amelyet a tervezők ötletesen oldottak meg. Az utcai homlokzati falat meghosszabbítva, a párkánymagasságot betartva és a magastetőt folytatva alakították ki a ház kontúrjait. Ezek a részek antracit színű, álló korcos PREFA fémburkolattal lettek burkolva. Ebből a homlokzati síkból ugrik előre és oldalra az épület háromszintes, lapostetős része, amely már nem a védendő épület karakterét követi, hanem egy teljesen mai, egyedi hangvételt. Látszóbeton felületekkel (VMZ kompozit) és nagyméretű üvegfelületekkel kombinálva, friss, modern arculatot ad. A meglévő épülethez való csatlakozásai mintaszerűek. Az alaprajzok változatosak, jól működnek. Bár megjegyzem, hogy ebbe a házba mindent cipőkanállal kellett bezsúfolni. Egy ekkora kubatúrában, ezen a környéken fele ennyi lakás is elég lett volna. Önmagában gondos építészeti alkotás, amely a szabályok betartásán túl érzékenyen reagál a környezetére, a múltra, mégis a jövőbe mutató mű.” - Eltér István

 

Megosztott 2. díj

Tervező: Czira Roland István

Az épület megnevezése: református templom, Békés

Beépült termék neve: PREFA Rombusz, P.10, stukkó, grafitszürke

 

„A békési református templom az 1700-as évek elején épült, közvetlenül a szatmári béke után, így már 300 éves. A település egyetlen – de jelentős – műemléke. A templom felújítási terve alapos műemléki, faanyagvédelmi, diagnosztikai és egyéb vizsgálatok után készült el. Az engedélyezési majd a kiviteli terv is kétütemű felújítást irányzott elő. A sokrétű tervezési feladat, amely többek között falrestaurálási, nyílászáró felújítási, tetőfedési, szigetelési munkákból áll, a szűkös anyagi források ellenére rendkívül pedáns, kiváló munka. A templom hosszhajójának rombuszlemezes (PREFA) lefedése a torony csatlakozása előtt álló korcos fedésre vált, amely a tervezők (és kivitelezők) szakértelmét mutatja. Meglepő, hogy a kiviteli tervek – elsősorban a részlettervek – csak a minimális, de fontos és szükséges információkat tartalmazzák, alapos – precíz ábrázolással. A kivitelezés folyamatának dokumentálása is dicséretes, az összes munkafázis folyamtatos bemutatásával. A műemléki templom felújítása jó kezekbe került. A példaértékű tervezői és kivitelezési munka kiváló megvalósulást eredményezett. Külön figyelmet érdemel a vegyes technológiájú szigetelés készítése (résvágásos és injektálásos technológia). Remélhetőleg a kivitelezés második üteme is ilyen kiváló eredménnyel zárul, és akkor további 50-100 évre a város, az egyházközség és a lakosság méltán büszke lehet egyelten műemlékük méltó megvédésére.” - Eltér István

 

3. díj

Tervezők: BéresAttila és Baráth Éva

Az épület megnevezése: szálláshely, Vonyarcvashegy

Beépült termék neve: PREFA Prefalz alumíniumlemez, patinaszürke

„A pályázó olyan típus-épület terveit dolgozta ki, mely – akár a tényleges helytől függetlenül – elvonulásra és természetközeli szálláshelyre ad lehetőséget. Divat ma a turisztikai célú remeteség, alvás, kikapcsolódás a fák ágai között, jégkunyhóban, víz alatt vagy más szélsőséges körülmények között. Építészettörténeti kuriózum volt a japán alvókapszula is, mely a nagyvárosban nyújtott egyéjszakás szálláshelyet az átutazók számára. Az épület ennek az összkomfortos változatát formázta meg, egyfajta szögletes Diogenész-i hordó formájában. A külső tömeg egy fekvő, élére állított, talán fektetett hasáb. Akár egy, a növénytakaróból kiálló sziklatömb is lehetne, melyben ergonomikusan használt és ki is használt belső terek kerültek kialakításra. A bejárat egy behasított rés, kis, félig fedett előtérrel, a belső helyiségek szinte minden négyzetcentimétere egyszerűen, de szellemesen berendezett. A kilátás a végfalakon adott, bár a ferde záródású üvegfelületek árnyékolhatósága közismerten kérdéses, de nem megoldhatatlan. Ugyanakkor a mosdó tere – az egységes épülettömeg elvének megsértése nélkül – elviselt volna egy szellőzési lehetőséget is adó tetősík ablakot. A homlokzat és a tető egységes kezelésű, ezt szinte generálja az élére állított hasáb-tömeg. Nincs is a hagyományos értelemben vett fal, így adja magát a szerelt, átszellőztetett térelhatárolás, az egységes anyaghasználat. Erre a fémlemez ideális választás, hiszen bármilyen dőlésszöggel megfelelő vízzárást biztosít. A szín illeszthető a természethez, vagy – üdülőtelepi környezetben – épületenként eltérő is lehet; a kompakt szálláshely ezt az alkalmazást is tudja. Az épület megfelelhet a munkaerőhiánnyal szenvedő építőipar előregyártási igényének, hiszen „konténerház”-ként, üzemben előregyártható, és a helyszínre szállítva, beemelve is telepíthető. Fentiek alapján Diogenész XXI. századi hasáb-hordója, annak burkolati anyaghasználata a Bíráló Bizottság döntése értelmében különdíjat érdemelt.” - Horváth Sándor

 

Építészhallgató kategória

 

I. díj

A pályázó neve: Nagy Stefánia (BME)

Az épület megnevezése: „ÜVEGHÁZ”, gazdasági és közösségi tér, Perbál

Betervezett termék neve: Prefalz tetőfedési rendszer, ezüstmetál színben

 

„Nagy Stefánia perbáli épülete, sérült gyerekek otthona, egy nagy nappali tér. Az új ház folytatja Janesh és Karácsony tervezőpáros hosszú éveken, évtizedeken át fejlesztett perbáli épületegyüttesét, ami önmagában is egy nagyon egyéni, karakteres építészeti világot képvisel. A javasolt új épület beilleszkedik ebbe az architektúrába, folytatja, kiegészíti azt. A nagy tér tulajdonképpen egy multifunkcionális terem, jellegzetességét a harántfalak nagy kosárívei adják, amelyek az egész épületet valamilyen módon szakrálissá teszik, egy nagy csarnok alakul így ki. Az épület összes részlete mérhetetlen gondossággal meg van tervezve, mind a belsőépítészeti részletek, mind a homlokzati elemek, voltaképp a téglakötések szintjéig végig van gondolva a ház. Egyfelől ez tetszett a zsűrinek, másfelől lenyűgözött minket az eredeti előadásmód, az a grafikai világ, amivel a tervező bemutatta az épületet.” - Erő Zoltán

 

 

 

 

 

 

Pályázati felhívás 2021

 


A PREFA Hungária Kft. 2021-ben országos, nyilvános, névaláírásos versenypályázatot hirdet a fémlemez burkolatok magas színvonalú alkalmazási lehetőségeinek bemutatása céljából az alábbi kategóriákban: 

 

A. Építészek részére: PREFA anyaggal fedett – burkolt megvalósult épületek (középületek, lakóházak, műemlék épületek), vagy PREFA termék falhasználásával készült építési engedéllyel rendelkező tervek (középületek, lakóházak, műemlék épületek)

B. Építészhallgatók részére: Ötlet/tervpályázat a hallgató által választott bármilyen középület, vagy lakóépület (minimum 4 lakásos társasház) esetén PREFA termékre módosítva

 

KIÍRÓ

PREFA HUNGÁRIA KFT. 
Cím: 2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Képviselő: Nemere Judit cégvezető 
E-mail: judit.nemere@prefa.com 
Tel: 0623/511-670 
 

LEBONYOLÍTÓ

Build-Communication Kft.
Iroda és postacím: 2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Kapcsolattartó: Demus Zsófia
E-mail: demus.zsofia@buildmarketing.hu
Tel: +36 23 611-029 
 

A PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázat célja annak bemutatása, hogy 
- a minőségi fémlemezfedések és burkolatok rendkívül széles körben, műemléki és modern környezetben egyaránt alkalmazhatók. 
- a minőségi fémlemez fedés és burkolat esztétikus és könnyű megmunkálása miatt nem szab határt a tervezői fantáziának, vagyis alkalmazásával akár a legkülönlegesebb építészeti elképzelés is megvalósítható. 
- a minőségi fémlemezfedés hosszú élettartamú és időjárás tűrő. 
 

A KIÍRÁS JELLEGE

Országos, nyilvános és névaláírásos verseny. 
 

A VERSENYEN RÉSZT VEHETNEK

A. kategória: építésztervezői jogosultsággal rendelkező természetes vagy jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek 
B. kategória: építészhallgatók egyénileg, vagy csoportosan 
 

A PÁLYÁZAT IDŐRENDJE

Meghirdetés:
Beadási határidő:
Bírálat:
Ünnepélyes eredményhirdetés:

2021. február 22.
2021. május 5. (12:00)
2021. május 31.
2021 júniusa

A járványhelyzettől függően az eredményhirdetés online vagy személyes részvétellel a 2020-as eredményhirdetéssel egy időben kerül megrendezésre.


 

PÁLYÁZATOKAT KÉT KATEGÓRIÁBAN LEHET BENYÚJTANI: 

 

A. PREFA anyaggal fedett – burkolt megvalósult vagy tervezett épületek. 
Engedélyezési vagy kivitelezési tervdokumentáció alapján, terv esetén építési engedéllyel (nem kell jogerős engedély legyen)
B. Építészhallgatói ötlet/tervpályázat
Tanulmányterv, koncepcióterv.
A „Fémlemezfedés az építészetben” versenypályázat korábbi kiírásán indított épülettel történő újabb nevezés kizárást von maga után. 
 

BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG

  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okl. építészmérnök, vezető tervező
  • Ráday Mihály, elnök, Budapesti Városvédő Egyesület
  • Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja
  • Horváth Sándor, egyetemi adjunktus, BME Épületszerkezeti Tanszék
  • Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, Prefa Hungária Kft.

A Bíráló Bizottság döntése jogilag nem támadható.

 

A PÁLYÁZATI ANYAG KÖTELEZŐ TARTALMI ELEMEI

1. A benevezett építészeti alkotás megnevezése, illetve kategóriába sorolása.
2. A benevezett építészeti alkotás címe. 
3. Az építészeti alkotást a pályázatra nevező természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet neve, elérhetőségei (cím, telefon, e-mail), a kapcsolattartásra kijelölt személy neve, elérhetőségei.
4. Az építészeti alkotást (terv) létrehozó tervező(k) neve, elérhetőségei (név, telefon, e-mail).
5. A benevezett építészeti alkotást bemutató, maximálisan 2 A/4 oldal terjedelmű leírás, valamint ennek 10 soros összefoglalója.
6. A benevezett építészeti alkotás teljes külalakját, alaprajzát, a környezethez való viszonyát, illetve a pályázat szempontjából lényeges (fémlemezfedés, vagy burkolat) részeinek felületi kidolgozását bemutató dokumentáció (helyszínrajz, homlokzati rajz, esetleg részletrajz illetve fotók).
7. A Pályázó jelölje meg, hogy mely PREFA terméket választotta és miért?
 
A PÁLYÁZATI ŰRLAP KITÖLTÉSE, ILLETVE A SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK FELTÖLTÉSE AZ ALÁBBI WEBOLDALON TALÁLHATÓ :
 
 
Az alaki vagy tartalmi feltételeknek meg nem felelő pályázatokat Bíráló Bizottság indoklás nélkül elutasíthatja.
 
A beadási határidőt követően benyújtott pályázatot a Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe. 
 
A nyertes tervek a kiíró tulajdonába kerülnek és azt a kiíró jogosult - a szerzői jogok tiszteletben tartásával, illetve a szerzők nevének mindenkori feltüntetésével - tájékoztatás, reklám, stb. céljára felhasználni. 
 

DÍJAK, ELISMERÉSEK

Kategóriánként 1-1 építészeti alkotás első díjat nyer. 
Kategóriánként további 5-5 építészeti alkotás jogosult tervezője (1 fő) rangsorolás nélküli díjazásban részesülhet, amely 2 napos ausztriai tanulmányút teljes ellátással. A 2020 és 2021 évi pályázathoz kapcsolódó utazás várható időpontja 2022 tavasza.