Gleccser és láva inspirálta épület

2021. február

A színek és formák különleges és szokatlan kavalkádja teszi könnyeddé az Izlandon megvalósított épületet, amely az izlandi építész, Tryggvi Tryggvason koncepciója alapján harmonikus kapcsolatot teremt a természettel. Az épületen fehér, homok- és antracitszürke PREFA alumínium tetőfedő anyag jelenik meg, a tetőre került sötét, szinte fekete antracit szín a lávából létrejött sziklaformákat elevenít meg, a fehér színt pedig egy gleccser inspirálta.

Tryggvason építészetét a természet inspirálja, azonban hazája különleges szépségét csak fokozatosan ismerte fel. Az építész szerint a természetben jönnek a legjobb ötletek, szabadidejében legszívesebben motoros szánjával fedezi fel Észak-Izland érintetlen területeit. „Izlandon minden évben megjelennek újabb előírások, amelyek meghatározzák, hogy mit lehet, és mit nem. Egyik évben az ajtó szélessége 90 centiméter, egy évre rá 80 centiméter. Mindezt figyelembe kell venni.” – jegyzi meg Tryggvason. Az ő épületére az önkormányzat szintén több előírást és javaslatot sorakoztatott fel, a város egy olyan épületet akart, amely passzol a régebbi, alacsonyabb házakhoz. És sikerült. Odaillik. Melegség a hűvös környezetben Tryggvason a koncepció kapcsán eredetileg erős földszínekre gondolt, ám ezt az ötletét hamar elvetette. Túl sok volt a mély színekből, a könnyedség érdekében világosabbak és vidámabbak mellett döntött: így az épület most fehér és homokszínekben pompázik.

Különösen szembetűnő a fehér tetőfedő rombusszal kialakított utcasarok. Ezt az épületrészt egy gleccser inspirálta. „A struktúra arra emlékeztet, ahogy a láva kihűl és széttörik, miközben hatszög alakú formák keletkeznek. A fehér szín ezzel szemben a havat szimbolizálja. A fehér rombuszokból álló lekerekített épületrészt Izland gleccserei inspirálták, miközben struktúrája halpikkelyekhez hasonlít. A homokszín harmóniát kölcsönöz az elképzelésnek, míg a zsindely aszimmetriájával kelt meggyőző hatást.

Három szín, három forma. A hármas szám dominál a koncepciómban.” – mesélte az építész.

A kivitelezési munkát a Quedlingburgból származó Norbert Augner tetőművészeti bádogoscsapata készítette el, Augner kifejezetten örült a messzi északról érkezett felkérésnek, mely szerint a fővárosban kell egy házat felépítenie. Reykjavíktól északra, egy kis helyi műhelyben táborozott le a bádogos csapat, ahol minden előkészületet el lehetett végezni. 2.300 négyzetméternyi PREFA homlokzat került felhelyezésre a projekt során Reykjavík belvárosában, a színek és felhasznált termék sokfélesége különösen vonzó, Augner pedig kifejezetten élvezte a munkát az anyaggal. A homlokzat fehér, antracit és homokszínekben készült tetőfedő rombusz, Siding.X homlokzatburkolat és zsindely felhasználásával. A siding.X elemek nem a megszokott horizontális módon, hanem vertikálisan kerültek elhelyezésre. 6-7 munkás dolgozott a helyszínen felváltva 3 hetes ciklusban és heti 6 napot dolgoztak.

További információ