Merész színek Trondheimtől Abádszalókig!

2021. január

Napjaink látványos épület burkolatai gyakran készülnek alumíniumból, a modern építészetnek egyik igazán sokoldalúan felhasználható eleméből, melyeket irodaházak, bankok, sportcsarnokok épületeinél látunk. A továbbiakban három jól kigondolt és kivitelezett lakóház példáján keresztül mutatjuk meg a Prefa színes homlokzatburkolataiban rejlő lehetőségeket – családi házak kategóriájában!

A kísérletező bádogos és a kaméleon

Egy Reitzbach nevű német kisváros bádogosmestere gondolt egy merészet. Ismerte a Prefa alumíniumburkolataiban rejlő lehetőségeket és kísérletező kedvét saját otthonán bontakoztatta ki. Koncepciója szerint a homlokzat kaméleon módjára változtatja a színét. Hogyan? A Prefa irizáló homlokzatburkoló anyagával. Hivatásából adódóan tisztában volt vele, hogy az elképzelés nem lehetetlen, és azt is tudta mi kell a megvalósításához: egy olyan neves építész iroda, mint a Mauer & Partner és nagyszerű anyagok. A felhasznált alumínium burkolat a környezetére reagálva a bronztól a zöldön át a liláig irizál, mindig új és mindig meglepő. Ez a Prefa „kaméleon” kompozit lemezének hatása, amely akár egy tükör, folyamatosan reflektál a ház környezetében lévő dombok, fák és mező látványára. Az alapanyagok kiválasztása során fontos szempont volt a kedvező ökomérleg. Ez gyakorlatilag szinte elvárás a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, és szerencsére Magyarországon is egyre gyakrabban kerül a döntési szempontok közé. Erre a kérdésre a Prefa kompozitlemezei valódi választ jelentenek, hiszen a fenntarthatóság szempontjait maximálisan figyelembe véve készülnek. Így magyar szemnek első látásra költségesnek tűnő megoldás hosszú távon nem csak esztétikus, különleges, de megtérül, és még a környezetet sem terheli feleslegesen.

Prefabond alumínium-kompozit lemez
Anyag: Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-mag
Szín: kaméleon, Spring Lake
Méret: 4010 x 1500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrható
Súly: 7,5 kg / m2
Bevonat: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon Duragloss 5000, hátoldalon védőlakk
Beépítés: szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten

Kemény munka és pasztellszínek Trondheimben

Sevrin Gjerdet joggal hívhatjuk az építészet Michael Claytonjának, hiszen az évek alatt számos elsőre lehetetlennek tűnő projektet vitt sikerre. Trondheimben azt a feladatot kapta, hogy egy viszonylag kis területre a lehető legtöbb lakást, és elegendő parkolót tervezzen, mindezt egy már meglévő élelmiszerüzlet megőrzésével, anélkül, hogy toronyházat építene. A megoldás több évig tartó kemény kreatív munka volt, az eredmény pedig huszonhárom különálló családi ház, amelyek az égkéktől a téglavörösig öt különböző árnyalatban pompáznak. A norvég kisvárost eddig is a színek uralták, ezeket az épületeket azonban az anyagválasztás teszi valószerűtlenné, hiszen monokróm megjelenésük és a tudatosan a Prefától választott alumínium homlokzat miatt messze kitűnnek a többi ház közül.

Alapanyag: alumínium, 0,7 mm Coil –Coating bevonattal
Színek: Új réz, galambkék, szürkészöld, szavannabézs, alumíniumszürke

Homokszínű vízparti ház Abádszalókon

Tévhit, hogy nyáron egy fémburkolatú házban melegebb van, hiszen ez nem annyira a külső héjazat anyagán, mint inkább a kül- és belteret egymástól elválasztó rétegeken múlik. Egy biztos: kevés olyan sokrétűen és kreatívan felhasználható homlokzati megoldás létezik, mint az alumínium homlokzatburkoló panelek, amelyek ökológiai lábnyoma meglepően alacsony. A tervezők az új építésű ház hatalmas üvegfelületeihez és dinamikus formavilágához homokszínű, törtvonalú alumínium burkolatot választottak. Ha a gyönyörű dizájn mellett a környezetünk megóvása is fontos számunkra, és szeretnénk ehhez az abádszalóki hétvégi házhoz hasonló természetközeli, a tájra nyitott és érzékeny nyaralóépületet a magunkénak tudni, akkor érdemes a Prefa homlokzatburkoló panelek között keresgélni.

Prefa FX.12 homlokzatburkoló panel
Szín: 42 P.10 homokszín
Kivitelező: Pléh-Boy Kft.

További információ