A tető nem sípálya

2021. március

Ugyan havat keveset látunk, az időjárást mégis simán nevezhetjük egyre szélsőségesebbnek: viharos szerelek, záporok tépázzák a házak elsődleges védelmi vonalát a tetőt. Ugyan az építési szabályok szigorodása és a megrendelői elvárások növekedésének hatására már nem olyan tetők épülnek, mint 40, de akár 20 éve, azért még van, amit érdemes áttekintetünk, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk.

Alumínium tető: egy tévhit és a felület tartóssága

Az a hír járja, hogy az alumínium tetők egyik hátránya, hogy hallani lehet rajta az eső kopogását. Ám ez tévhit! Az alumínium tetők halkabbak, mint ahogy hírüket keltik. A zajokat mi emberek különbözőképpen észleljünk: van, akinek hangos, amit más meg sem hall. De hogy minél többek számára komfortos legyen egy alumínium tető, a PREFA kis formátumú elemeinek része egy un. hangszigetelő sáv, ami csökkenti a zajkibocsátást. Ezzel egy alumínium tetőn keletkező zaj különbsége egy hasonló, cserép vagy beton fedésű tetőhöz viszonyítva az emberi fül számára alig észrevehető. A PREFA tetők olyan festékréteggel vannak bevonva, amely további védelmet nyújt az anyag számára. Még akkor is, ha a megmunkálás során, vagy a használatban apró sérülések keletkeznek rajta, pl. jégverés, ágak karcolása, ezeken a helyeken a natúr alumínium reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel természetes oxidréteget képezve a felületen. Ez megvédi az anyagot még szélsőséges időjárási körülmények esetén is. A természetesen egy alsó, „második bevonatnak” köszönhetően PREFA alumínium tetője garantáltan rozsdamentes marad. Így még az unokáink is hosszú ideig élvezhetik védelmét.

                                                             

A tető nem sípálya

Sokan nem tudják, hogy a tetőről lezúduló hótömeg okozta károkért alapvetően az épület tulajdonosa felel és ezt a felelősséget általános figyelmeztető táblák felállításával nem lehet kikerülni. A hóvágók megfelelő méretezése és előírásszerű beépítése esetén sem lehet kizárni a hó lecsúszását a tetőről, de értelemszerűen jóval kevesebb esély lesz rá, és az esetleg mégis lezúduló hótömeg mennyisége lehet kisebb, akár veszélytelen. Azt is fontos tudni, hogy a kivitelező az épület tulajdonosával szemben alapvetően azokért a károkért felel, amelyek nem megfelelő méretezés, illetve a nem szakszerű beépítés miatt keletkeznek. Tehát amennyiben a vevő a beépítési tájékoztatás ellenére optikai vagy egyéb okok miatt kevesebb hófogó beépítését kéri, a későbbi károkért maga fel. Ugyanakkor a kivitelezőt figyelemfelhívási kötelezettség terheli. De legyünk őszinték: egy baleset estén utólag bizonyítani, hogy ki kért kevesebbet, ki nem hívta fel a figyelmet, meglehetősen nehéz. Ezért megrendelőként magunknak sem árt megismernünk néhány szabályt, amellyel veszélyek, későbbi károk, vitás ügyek elkerülhetők.

                                                              

Ahogy bármilyen más tető esetén is, a PREFA tetőn alumínium hóvágókat érdemes használni. A szakemberek, kivitelezők az átfogó beépítési útmutatókat, a hófogók mellett sok más hasznos, a tető szabályos „működését” elősegítő tartozék beépítésére vonatkozó szabállyal és a műszaki adatlapokkal együtt a PREFA honlapjátról letölthetik. Sőt az itt található – és akár a megrendelő által is megtekinthető - beépítési videók is segítik az eligazodást és a szakszerű beépítést.

A tető hajlásszögének, felületi méretének megfelelő mennyiségű és méretű hófogókon túl, a ház bejáratai és az esetleges közterületek fölött kiegészítő intézkedésként további hófogó berendezés szerelhető fel. Helyzettől függően célszerű lehet több hóvágót vagy ilyen berendezést alkalmazni a padlásablakok, kémények, napkollektorok, tetőkibúvó ablakok, tetőablakok, szellőzőcsövek, hajlatok környékére.

Bár manapság talán nehéz elhinni, de biztos kell még havat takarítanunk. Ha pedig nem engedjük, hogy PREFA tetőnk mini sípályaként működve balesetet vagy kárt okozzon, a hóréteg a tetőn marad, így természetes hőszigetelésként viselkedve védheti házat.

 

További információ: www.prefa.hu